Smaki kuchni japońskiej

Smaki kuchni japońskiej

Kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, ale jest znacznie bardziej różnorodna. Prosta, smaczna, zdrowa i świeża zyskuje zwolenników na całym świecie.
Mimo że kojarzona głównie z sushi, kuchnia japońska to mnogość smaków – poza tym jest bogata w wartości odżywcze. Jeśli dbamy o linię i prowadzimy tzw. zdrowy tryb życia, będzie dla nas znakomita. Zdrowe i estetyczne dania warto zatem wprowadzić na stałe do naszego menu. Przygotowanie potraw kuchni japońskiej zajmuje nieco czasu, ale ważny jest także efekt, czyli estetyka podania – te potrawy cieszą także oczy!
Warto też wiedzieć, że podczas przyrządzania dań kuchni japońskiej używa się – wbrew pozorom – niewielu przypraw, aby docenić smak samych składników. Może wydać nam się to dziwne, bo jedna dla nas dania te smakują inaczej, a wszystko za sprawą innych dodatków, np. sosu sojowego.
Można szybko przyrządzić sobie makaron soba w aromatycznym sosie, zupę miso albo aromatyczny ramen czy też chrupiące kalmary i wieprzowinę w imbirze. Kuchnia japońska obfituje w ciekawe produkty, które warto mieć w kuchni – to m.in. wspomniany makaron sobą, sos sojowy ciemny i jasny, ocet ryżowy, miso, czarny sezam, olej sezamowy itd.
Warto inspirować się przepisami kuchni japońskiej – zdobyła już wielką popularność na całym świecie, nie tylko za sprawą sushi. W kuchni tej spożywa się ogromne ilości ryb i owoców morza, nie tylko na surowo. Co ciekawe, Japończycy długo nie jadali mięso – zaczęli dopiero w XX wieku. Najczęściej jadają wołowinę.

KKw,fot.AidaKhubaeva/Pixabay