Ramen – pierwowzór “zupki chińskiej”

Ramen – pierwowzór “zupki chińskiej”

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej to ramen – zupa przypominająca nasz polski rosół. Nie każdy wie, że to właśnie ta potrawa dała początek znanym daniom instant.
Ramen – orientalny bulion

Ramen może kojarzyć się z rosołem. Bazą potrawy jest mięsny wywar, który najczęściej przyrządza się, używając mięsa wołowego. Odróżnia to japońską wersję potrawy od chińskiej, w której korzysta się głównie z ryb i warzyw. Głównym składnikiem dania jest dodawany do bulionu makaron z mąki pszennej. Nie jest to jednak jedyny składnik dodawany do zupy. Bardzo często potrawę urozmaica się rybami, owocami morza, wodorostami, mięsem czy jajami ugotowanymi na twardo. Zupę przyprawia się niekiedy sosem sojowym lub pastą miso. Jest to proste i smaczne danie, które nie posiada sformalizowanego przepisu. Wystarczy przyrządzić bulion i dodać do niego ulubione dodatki.

Krótka historia potrawy

Ramen przywędrował do Japonii z Chin w XIX wieku. Danie to zyskało popularność po II wojnie światowej. Zmieniono trochę przepis, zastąpiono składniki rybne mięsem i dostosowano do gustu Japończyków. Ramen stał się bardzo popularnym daniem typu fast food oraz pierwowzorem zup błyskawicznych. Mało kto jednak kojarzy danie japońskie z zupką instant, którą przecież nazywamy potocznie chińską. Prawdziwy ramen ma jednak niewiele wspólnego z typową zupką z proszku, tak jak nie porównalibyśmy jej z naszym polskim rosołem. Warto więc chociaż raz zjeść ramen z prawdziwej japońskiej restauracji lub spróbować zrobić go samemu.

Olga, foto: p750010 / Pixabay