Okonomiyaki – japońskie placki warzywne

Okonomiyaki – japońskie placki warzywne

Jednym z klasyków kuchni japońskiej są też okonomiyaki – japońskie placki warzywne. Podpowiadamy, jak je przygotować.

W dosłownym tłumaczeniu „okonomiyaki” to smażenie tak, jak się lubi – zgodnie z własnym gustem. Placek nieco przypomina pizzę i cieszy się dużą popularnością wśród turystów. Danie pochodzi z Hiroszimy, gdzie połączenie placka i makaronu jest w kuchni dość częstą praktyką. Jest jednak także inna wersja tego dania – tokijska, czyli bez makaronu, ale z większą ilością warzyw i innych składników, a zatem placek jest nie tylko pyszny, ale też bogaty w składniki odżywcze, po prostu zdrowszy.

Musimy mieć jedynie trzy podstawowe składniki – kapustę, marchew i cebulę, ale wariacje są dowolne! Można dodawać mięso mielone, rybę, owoce morza i jeszcze inne warzywa. Należy je zetrzeć na tarce, a kapustę drobno posiekać i wszystko wymieszać z jajkami, wodą i mąką, grzybami shiitake, doprawić do smaku i usmażyć – wystarczy przez 5 minut na średnim ogniu. Placki można podawać z różnymi sosami, ketchupem lub majonezem.

KKw,fot.pen_ash/Pixabay