Moda na wege sushi trwa!

Moda na wege sushi trwa!

Sushi bez ryby, czyli bez sensu? Wegetariańskie sushi zyskuje na popularności! Nie każdy jada ryby, zwłaszcza surowe, dlatego też opcja z warzywami ma coraz szersze grono zwolenników. Zastanawiasz się, czy warto i jak ono smakuje? Podpowiadamy poniżej.
Kuchnia japońska bez sushi nie ma miejsca! Popularność tej potrawy jest tak duża, że restauracji z sushi jest chyba więcej niż z kuchnią swojską. W sklepach i supermarketach można z kolei kupić gotowe zestawy z kilkoma sztukami, są one dostępne także w firmach cateringowych. Jednak ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się też sushi w wersji wegetariańskiej – dla tych, którzy nie jadają ryb, zwłaszcza surowych, a także sosu rybnego.

Sushi roślinne ostatnio króluje – warto zamówić zestaw złożony z różnych rolek, m.in. popularnych nigiri, futomaki i sashimi, w tempurze, omlecie itd. Różnorodność tego przysmaku jest ogromna! Poza tym jest też odmiana wegańskiego sushi bezglutenowego, mimo że w klasycznym sushi się on znajduje.

Co jest wewnątrz? Na przykład grzyby shitake lub boczniak i wybrane warzywa w tempurze, a może batat i cukinia albo por? Do tego specjalny sos wegetariański! Obawiasz się, że wege sushi nie ma smaku? Wystarczy odpowiednio doprawić ryż różnymi dodatkami, aby stał się wyrazisty, a do środka nieco ostrej pasty wasabi. Wiesz, że jest nawet sushi owocowe? Nie obawiaj się, że takie sushi smakuje… nie jak sushi – po prostu spróbuj. Wersja wege ma wielu zwolenników również wśród prawdziwych smakoszy.

Ewelina,f: LollemyArtPhotography / Pixabay