Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Wyjątkowy smak, wyrafinowana forma estetyczna i właściwości zdrowotne – oto, co wyróżnia dania kuchni japońskiej. Nic dziwnego, że kuchnia ta cieszy się coraz większą popularnością na świecie.

Japonia to wyjątkowy kraj pod wieloma względami – można podziwiać jego zabytki, ale też smaki. Od wielu lat panuje moda na sushi, ale popularność zyskują nie tylko te lokale, które serwują te oryginalne dania. Coraz częściej można zjeść też inne narodowe potrawy japońskie – na przykład w restauracjach serwujących dania typu fusion.

Warto wiedzieć, że w Japonii można zjeść warzywa i owoce w postaci surowej, bo nie są sypane chemią, a także napić się czystej wody. Bardzo duża ilość opadów i rzeki, w których woda od źródła do ujścia płynie tylko kilka dni, to powody, dla których można cieszyć się jej smakiem. Japończycy mają dostęp do nieskazitelnej wody i mogą ją bez obaw pić. Stąd też ich nawyki do spożywania surowych warzyw, owoców, ryb itd. Mieszkańcy współżyją z przyrodą, szanują harmonię świata, dlatego ich kuchnia oparta jest na świeżych produktach, smacznych, kolorowych, zdrowych pięknie podanych – to uczta dla podniebienia i oczu!

Wybór potraw i ozdób zależy od pory roku, każda potrawa to kompozycja – ważny jest sposób podania, ale też naczynie. Kuchnia japońska jest bardzo urozmaicona, ale każdy posiłek zawiera trzy podstawowe składniki – są to ryż, zupa misoshiru i okazu, czyli przekąska lub danie główne.

Japończycy nie jedzą typowych dla nas śniadań – wszystkie ich posiłki są do siebie dość podobne. Okazu zaś decydują o jakości całego posiłku, dlatego zwykle jest ich kilka – mogą to być dania mięsne, rybne i warzywne. Najczęściej są to dania bardzo zróżnicowane, jedne surowe, inne smażone, pieczone i gotowane.

KKw, fot.cegoh/Pixabay