Kuchnia japońska – różnorodność smaków

Kuchnia japońska – różnorodność smaków

Najpopularniejszą potrawą kuchni japońskiej jest sushi, ale jest ona znacznie bardziej różnorodna. Prosta i świeża szybko podbija serca i kubki smakowe swoim bogactwem.

Przygotowując różne dania kuchni japońskiej, wykorzystuje się wiele oryginalnych produktów, których na co dzień nie mamy w lodówce. Nie ma jednak problemu, aby kupić je w sklepach z azjatycką lub orientalną żywnością.
Poza tym przydadzą nam się one wielokrotnie. Japończycy mają też swoje ulubione przyprawy, dzięki którym docenicie smak składników i dań. Zaopatrując się w nie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozpocząć przygodę z gotowaniem – japońskie potrawy są niskokaloryczne, szybkie i proste w przygotowaniu.
A zatem – co kupić? Warto mieć w swojej kuchni m.in. sos sojowy, rybny i ostrygowy, trawę cytrynową, galangal, tofu, makaron soba, glony, grzyby japońskie, ocet ryżowy, pasta miso, zielone wasabi – chrzan japoński, a także oczywiście ryż. Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
Dominują w niej warzywa, zioła, ryby i owoce morza, ryż, dlatego też Japończycy są szczupli i żyją długo. Poza tym warzywa i ryby spożywane są na surowo lub tylko lekko zgrillowane. Japoński ryż jest po ugotowaniu kleisty, ma okrągłe ziarna i charakterystyczny smak. Słynne jest też sake, czyli wino z ryżu, które można dodać do wszystkiego, ale można też, lekko podgrzane, pić samo. Jeśli nie mamy sake, a powinniśmy dodać go do dania, można je zastąpić białym wytrawnym winem. A na trawie doskonała jest japońska zielona herbata.
(KKw / Fot. Pixabay/AidaKhubaeva)