Dashi – japoński bulion

Dashi – japoński bulion

Ramen czy miso to najpopularniejsze zupy japońskie, ale przyrządzana na bazie dashi – warto poznać też smak tradycyjnego japońskiego bulionu. Przepis znajdziecie poniżej – warto go wypróbować!

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że dashi rzadko bywa spożywany jako samodzielne danie – najczęściej stanowi od podstawę innych potraw, wielu zup. Ma delikatny smak i morski aromat dzięki algom konbu i suszonej rybie bonito. Alternatywną wersją, wegetariańską, jest bulion bez dodatku ryby. Dashi w Japonii jest przyrządzane w restauracjach na bieżąco, w Polsce zaś można je kupić w postaci sproszkowanej. Wystarczy dodać wody, wymieszać i bulion jest gotowy!

Warto jednak zrobić dashi samodzielnie, jeśli mamy czas i potrzebne do tego składniki. Co będzie nam potrzebne, jeśli chcemy przygotować bulion samodzielnie? Około 25 g pasków suszonej ryby bonito katsuobushi, algi konbu oraz litr zimnej wody. Wszystkie produkty można kupić w sklepach z japońską lub orientalną kuchnią z całego świata.

Płat alg konbu należy delikatnie przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym, a potem go pokroić. Kawałki przekładamy do garnka, dodajemy wodę i czekamy, aż całość się zagotuje. Potem wyjmujemy algi i odstawiamy garnek, dodajemy płatki ryby i ponownie gotujemy. Wystarczy kilka sekund, inaczej wywar stanie się aż nadto wyrazisty.

Jak już płatki opadną na dno, trzeba przecedzić bulion przez sito – teraz można na jego bazie przyrządzić słynny ramen albo inne danie. Im bardziej klarowny bulion, tym lepiej. Można też eksperymentować, jeśli mamy inne składniki, np. tofu, sos sojowy itp. Jedna uwaga na koniec – dashi jest wyjątkowo słony, a zatem warto na to uważać!

KKW,fot.monika1607/Pixabay