Co warto mieć w kuchni?

Co warto mieć w kuchni?

Jeśli lubisz kuchnię japońską i planujesz nauczyć się kilku klasycznych potraw, musisz mieć odpowiednie składniki – m.in. sos sojowy, ryż do sushi, wasabi itd. To jednak nie wszystko!
Kuchnia japońska coraz popularniejsza
Kuchnia japońska jest pyszna i niezwykle aromatyczna, ale wymaga od nas znajomości kilku zasad oraz posiadania konkretnych składników. Są one podstawą, abyśmy mogli przygotować różne potrawy charakterystyczne w japońskiej kuchni. Podpowiadamy, co warto mieć w szafce, aby być przygotowanym na wyzwanie!
Postaw na jakość składników
Wyróżniamy wiele składników kuchni japońskiej, w tym kilka podstawowych. Stanowią one zwykle esencję jej smaku i zapachu, dlatego też trzeba zadbać o to, aby mieć je zawsze pod ręką – polecamy wybierać składniki dobrej jakości, sprowadzane prosto z Japonii. Składniki to w końcu podstawa każdej kuchni i nie da się ich zastąpić jakimiś odpowiednikami.
Szukaj sklepów z produktami prosto z Japonii
Jeśli jednak nie masz wyboru, możesz poszukać produktów kuchni japońskiej także w marketach i hurtowniach – oferta jest poszerzana. Wielu składników jednak nie znajdziemy w takich miejscach, a jedynie w sklepach, których właściciele sprowadzają towar prosto z Japonii. Są to m.in. niespotykane ryby, uchodzące za prawdziwe rarytasy. Bez nich jednak też możliwe jest udane gotowanie.
Niezbędne składniki – nasz wybór
A zatem – bez czego nie można sobie wyobrazić japońskiej kuchni? Składnikiem numer jeden jest m.in. ryż biały, czyli podstawa niemal każdej japońskiej potrawy. Jeśli Polak nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków, Japończyk bez ryżu o dość charakterystycznej konsystencji. Warto wiedzieć, że występuje on w dwóch wariantach – może być lekko lub dużo bardziej kleisty – ten sypki podaje się z potrawami wytrwanymi, a kleisty jest zwykle bazą do deserów.
Co jeszcze poza ryżem wyróżnia kuchnię japońską?
Z innych składników, które warto mieć w kuchni, aby przygotować obiad lub kolację w japońskim stylu, polecamy także mirin, czyli sake służące do gotowania, o obniżonym stężeniu alkoholu. Uwaga jednak, bo zawartość cukru jest z kolei wyższa! Trudno też mówić o kuchni japońskiej bez słynnej pasty miso ze sfermentowanej soi oraz ryżu – cieszy się ona ogromną popularnością.
Z Japonią kojarzy się także soja – jeden z podstawowych składników wielu potraw i sosów, np. past. Popularne są także pasty sojowe. Negi z kolei to odmiana japońskiego pora, daikon to rzodkiew występująca w Japonii, równie popularna tam jak u nas nasza rodzima włoszczyzna, a także wodorosty – mają one wiele cennych składników odżywczych, których nie dostarczymy organizmowi w inny sposób.
Wreszcie sosy sojowe – występują one w wielu odmianach, głównie wyróżniamy sos ciemny i jasny. Są one produkowane zgodnie z oryginalną recepturą, która nie zmienia się od tysięcy lat. Hitem jest także wyjątkowo chrupiąca panierka panko. W wielu restauracjach czy barach przy ulicy można zamówić mięso, warzywa, ryby czy też owoce morza w tej właśnie panierce. Ma jedną podstawową zaletę poza smakiem –znaczna odporność na wchłanianie tłuszczu w trakcie smażenia. Shiso z kolei to zielenina – niby służy do dekoracji potrawy, ale jest też jadalna. Sudachi zaś to japońska odmiana limonki, zwykle serwuje się do ryb i owoców morza.
Gdzie kupować produkty?
Jak już wspomnieliśmy, najlepiej wybierać produkty pochodzące z Japonii – oryginalne. Zwykle można je dostać w delikatesach azjatyckich, sklepach z żywnością sprowadzaną z całego świata itd. Są także sklepy internetowe, do których warto zajrzeć – na polskim rynku wciąż pojawiają się nowości, niektóre można dostać na razie tylko online. Podstawowe składniki kupicie też w zwykłych marketach, ale musicie sprawdzić skład oraz datę ważności wstępnie wybranych produktów.

(KKw/fot.10-89/Pixabay)