Okonomiyaki – japońskie placki warzywne

Okonomiyaki – japońskie placki warzywne

Jednym z klasyków kuchni japońskiej są też okonomiyaki – japońskie placki warzywne. Podpowiadamy, jak je przygotować. W dosłownym tłumaczeniu „okonomiyaki” to smażenie tak, jak się lubi – zgodnie z własnym gustem. Placek nieco przypomina pizzę i cieszy się dużą popularnością wśród turystów. Danie pochodzi z Hiroszimy, gdzie połączenie placka i makaronu jest w kuchni dość […]

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Wyjątkowy smak, wyrafinowana forma estetyczna i właściwości zdrowotne – oto, co wyróżnia dania kuchni japońskiej. Nic dziwnego, że kuchnia ta cieszy się coraz większą popularnością na świecie. Japonia to wyjątkowy kraj pod wieloma względami – można podziwiać jego zabytki, ale też smaki. Od wielu lat panuje moda na sushi, ale popularność zyskują nie tylko te […]

Dashi – japoński bulion

Dashi – japoński bulion

Ramen czy miso to najpopularniejsze zupy japońskie, ale przyrządzana na bazie dashi – warto poznać też smak tradycyjnego japońskiego bulionu. Przepis znajdziecie poniżej – warto go wypróbować! Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że dashi rzadko bywa spożywany jako samodzielne danie – najczęściej stanowi od podstawę innych potraw, wielu zup. Ma delikatny smak i morski aromat dzięki […]

Smaki kuchni japońskiej

Smaki kuchni japońskiej

Kuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, ale jest znacznie bardziej różnorodna. Prosta, smaczna, zdrowa i świeża zyskuje zwolenników na całym świecie. Mimo że kojarzona głównie z sushi, kuchnia japońska to mnogość smaków – poza tym jest bogata w wartości odżywcze. Jeśli dbamy o linię i prowadzimy tzw. zdrowy tryb życia, będzie dla nas znakomita. […]

Tempura – japońska przyjemność kulinarna

Tempura – japońska przyjemność kulinarna

Wielu zwolenników ma także tempura. Co prawda dla osób będących na diecie nie jest to dobra przekąska, ale warto jej chociaż raz spróbować. Historia tempury sięga XVI wieku i ma związek z… Portugalią. Smak ten trafił w upodobania Japończyków i wszedł do ich codziennego jadłospisu. Japończycy są teraz mistrzami w przygotowywaniu tempury. Tempura to delikatne […]

Co warto mieć w kuchni?

Co warto mieć w kuchni?

Jeśli lubisz kuchnię japońską i planujesz nauczyć się kilku klasycznych potraw, musisz mieć odpowiednie składniki – m.in. sos sojowy, ryż do sushi, wasabi itd. To jednak nie wszystko! Kuchnia japońska coraz popularniejsza Kuchnia japońska jest pyszna i niezwykle aromatyczna, ale wymaga od nas znajomości kilku zasad oraz posiadania konkretnych składników. Są one podstawą, abyśmy mogli […]