Ramen – pierwowzór “zupki chińskiej”
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej to ramen – zupa przypominająca nasz polski rosół. Nie każdy wie, że to właśnie ta potrawa dała początek znanym daniom instant.
Read MoreJedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej to ramen – zupa przypominająca nasz polski rosół. Nie każdy wie, że to właśnie ta potrawa dała początek znanym daniom instant.
Read MoreSushi bez ryby, czyli bez sensu? Wegetariańskie sushi zyskuje na popularności! Nie każdy jada ryby, zwłaszcza surowe, dlatego też opcja z warzywami ma coraz szersze grono zwolenników. Zastanawiasz się, czy warto i jak ono smakuje? Podpowiadamy poniżej.
Read MoreJednym z klasyków kuchni japońskiej są też okonomiyaki – japońskie placki warzywne. Podpowiadamy, jak je przygotować. W dosłownym tłumaczeniu „okonomiyaki” to smażenie tak, jak się lubi – zgodnie z własnym gustem. Placek nieco przypomina pizzę i cieszy się dużą popularnością wśród turystów. Danie pochodzi z Hiroszimy, gdzie połączenie placka i makaronu jest w kuchni dość […]
Read MoreWyjątkowy smak, wyrafinowana forma estetyczna i właściwości zdrowotne – oto, co wyróżnia dania kuchni japońskiej. Nic dziwnego, że kuchnia ta cieszy się coraz większą popularnością na świecie. Japonia to wyjątkowy kraj pod wieloma względami – można podziwiać jego zabytki, ale też smaki. Od wielu lat panuje moda na sushi, ale popularność zyskują nie tylko te […]
Read MoreRamen czy miso to najpopularniejsze zupy japońskie, ale przyrządzana na bazie dashi – warto poznać też smak tradycyjnego japońskiego bulionu. Przepis znajdziecie poniżej – warto go wypróbować! Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że dashi rzadko bywa spożywany jako samodzielne danie – najczęściej stanowi od podstawę innych potraw, wielu zup. Ma delikatny smak i morski aromat dzięki […]
Read MoreKuchnia japońska kojarzy się głównie z sushi, ale jest znacznie bardziej różnorodna. Prosta, smaczna, zdrowa i świeża zyskuje zwolenników na całym świecie. Mimo że kojarzona głównie z sushi, kuchnia japońska to mnogość smaków – poza tym jest bogata w wartości odżywcze. Jeśli dbamy o linię i prowadzimy tzw. zdrowy tryb życia, będzie dla nas znakomita. […]
Read MoreWielu zwolenników ma także tempura. Co prawda dla osób będących na diecie nie jest to dobra przekąska, ale warto jej chociaż raz spróbować. Historia tempury sięga XVI wieku i ma związek z… Portugalią. Smak ten trafił w upodobania Japończyków i wszedł do ich codziennego jadłospisu. Japończycy są teraz mistrzami w przygotowywaniu tempury. Tempura to delikatne […]
Read MoreJeśli lubisz kuchnię japońską i planujesz nauczyć się kilku klasycznych potraw, musisz mieć odpowiednie składniki – m.in. sos sojowy, ryż do sushi, wasabi itd. To jednak nie wszystko! Kuchnia japońska coraz popularniejsza Kuchnia japońska jest pyszna i niezwykle aromatyczna, ale wymaga od nas znajomości kilku zasad oraz posiadania konkretnych składników. Są one podstawą, abyśmy mogli […]
Read MoreJednym z najczęściej wybieranych kierunków azjatyckich jest Japonia – Kraj Kwitnącej Wiśni. Warto wybrać się tu, aby zaznać innej kultury, smaków i aromatów.
Read MoreNajpopularniejszą potrawą kuchni japońskiej jest sushi, ale jest ona znacznie bardziej różnorodna. Prosta i świeża szybko podbija serca i kubki smakowe swoim bogactwem.
Read More